16 Ιανουαρίου 2011

Για να απολαμβάνει το παιδί τις ώρες της ανάγνωσης

1. Διαβάστε βιβλία μαζί με τα παιδιά. Όχι μόνο θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν τις αναγνωστικές τους ικανότητες αλλά είναι και μια σπουδαία ευκαιρία να περάσετε ευχάριστα μαζί. Το άνοιγμα ε­νός βιβλίου είναι η αρχή μιας περιπέτειας –ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να ανακαλύψετε στις σελίδες του.

2. Συνεχίστε να διαβάζετε ιστορίες στα παιδιά, ακόμη κι όταν μαθαίνουν να διαβάζουν μόνα τους. Το βρίσκουν διασκεδαστικό και κυρίως τα ενθαρρύνει. Το παιδί δε θα είναι ποτέ πολύ μεγάλο για να ακούσει και να απολαύσει μια καλή ιστορία.

3. Διαβάστε αργά και εκφραστικά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικές φωνές για δια­φορετικούς χαρακτήρες.

4. Να ακολουθείτε πιστά το κείμενο και να διαβάζετε την ιστορία χρησιμοποιώντας τις εικόνες.

5. Προσπαθήστε να τους διαβάζετε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Πριν το βραδινό ύπνο είναι μια σπου­δαία ώρα για να μοιραστείτε μαζί τους μια ιστορία. Γιατί να μην αφήσετε το παιδί να επιλέξει το βιβλίο που θα διαβάσετε;

6. Μη σας απασχολεί το αναγνωστικό επίπεδο. Τα παιδιά απολαμβάνουν εξίσου να ακούνε εύκολα βιβλία και βιβλία που θα ήταν γι’ αυτά πολύ δύσκολο να τα διαβάσουν μόνα τους.

7. Καθώς το παιδί θα εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του για να διαβάσει, μπορείτε να αντι­στρέψετε τους ρόλους και να διαβάζει εκείνο σ’ εσάς τη συνέχεια της ιστορίας.

8. Συζητήστε μαζί τους για τα βιβλία, ρωτήστε τα τι πιστεύουν πως θα συμβεί στη συνέχεια ή ποιο κομμάτι του βιβλίου τούς άρεσε ή τα διασκέδασε περισσότερο.

9. Τι τους αρέσει; Τα ζώα, τα σπορ, η μαγεία; Εκπλήξτε τα με βιβλία ή περιοδικά που έχουν θέμα τα ενδιαφέροντα ή τις αγαπημένες τους δραστηριότητες.

10. Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο για να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά όταν βγαίνετε έξω, σε κάποια στιγμή που θα βαρεθούν.

11. Γνωρίστε τους διαφορετικά είδη βιβλίων: κλασική λογοτεχνία, εικονογραφημένες ιστορίες, κό­μικς, ποίηση, βιβλία γνώσεων.

12. Δείξτε στα παιδιά πόσο απολαμβάνετε λίγη ώρα με το βιβλίο σας. Κάνετε τα βιβλία, τα περιοδι­κά και τις εφημερίδες καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού σας και αφήστε τα παιδιά «να σας πιά­σουν να διαβάζετε».

13. Επισκεφθείτε μαζί το βιβλιοπωλείο ή τη βιβλιοθήκη. Ζητήστε από τον υπεύθυνο βοήθεια για να επιλέξετε βιβλία που τα παιδιά θα ευχαριστηθούν. Προτρέψτε τα να γίνουν μέλη της βιβλιοθήκης και να αποκτήσουν τη δική τους κάρτα μέλους.

14. Ενθαρρύνετέ τα: πείτε τους πόσο καλά διαβάζουν, δείξτε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το βιβλίο τους και να είστε σίγουροι ότι θα θέλουν να διαβάσουν περισσότερο!


► ΠΗΓΗ: www.bookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου