Συναισθηματική κακοποίηση
Από «Το χαμομηλάκι»
Το κείμενο του βίντεο
Συναισθηματική κακοποίηση είναι ο τύπος της συμπεριφοράς, λεκτικής ή πρακτικής, που θέτει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σε κίνδυνο.
Παραδείγματα συναισθηματικής κακοποίησης αποτελούν:
- Οι φωνές και οι κραυγές: «είσαι ηλίθιος», «είσαι κακό παιδί», «είσαι άχρηστος/η», «δεν αξίζεις τίποτα», «ο ξάδελφός σου πάει καλύτερα από σένα», «θα με κάνεις να πεθάνω», «εσύ φταις για όλα», «είσαι για πέταμα», «τι ήθελα κι έκανα ένα παιδί σαν και σένα», «θα σου σπάσω τα κόκαλα», «θα φύγω και θα σε παρατήσω», «θα σε κλείσω σε ίδρυμα».
- Οι ακραίες μορφές τιμωρίας (π.χ. στέρηση φαγητού ή νερού, κλείδωμα σε σκοτεινούς χώρους, δέσιμο).
Τα αίτια
Οι γονείς είναι ευάλωτοι στη δημιουργία σχέσεων κακοποίησης, όταν οι πηγές άγχους στη ζωή τους πολλαπλασιάζονται κι εκείνοι αποδεικνύονται ανίκανοι να τις χειριστούν. Ο στόχος του γονέα που κακοποιεί μπορεί να σχετίζεται ή να είναι ο έλεγχος του παιδιού του.
Τα συμπτώματα της συναισθηματικής κακοποίησης
- Χαμηλή αυτοεικόνα.
- Ανικανότητα να εμπιστευτούν ή και να αγαπήσουν κάποιον.
- Επιθετικότητα και συμπεριφορά με στοιχεία διάσπασης.
- Παράνομες ενέργειες.
- Θυμός/μανία.
- Αυτοκαταστροφικές/αυτοτιμωρητικές πράξεις.
- Παθητική ή και απόμακρη στάση.
- Ανησυχία και φοβίες.
- Προβλήματα επίδοσης ή σχολική αποτυχία.
- Μελαγχολικές τάσεις.
- Εφιάλτες —και πολλά άλλα.
Το να είναι κάποιος γονιός είναι το μεγαλύτερο δώρο. Δώρο ανεκτίμητο και αγώνας καθημερινός. Μοναδικό όπλο στον αγώνα μας αυτό είναι η αγάπη. Την αγάπη όλων μας χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτύξουν σωστά την ψυχή, το σώμα, το μυαλό και την καρδιά τους. Μέσα σε τέτοια κοινωνία που ζούμε, μέσα σε τόσα άσχημα και δυσάρεστα που μας κυκλώνουν, μόνο με την αγάπη μας θα πλάσουμε ευτυχισμένα παιδιά και, κατά συνέπεια, μια ευτυχισμένη αυριανή κοινωνία.
1 σχόλιο:
Να είστε πάντοτε καλά
και να έχετε Χαρά
Με αγάπη
Το χαμομηλάκι
Δημοσίευση σχολίου