11 Σεπτεμβρίου 2010

Σχολικά κυλικεία

Διάταξη του Υπουργείου Υγείας

Κατάλογος των προϊόντων που επιτρέπεται να
διαθέτουν τα κυλικεία των δημοτικών σχολείων

1. Σάντουιτς/τοστ τυποποιημένα, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ο­λι­κής α­λέ­σε­ως με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντο­μά­τας, χωρίς μα­γιο­νέ­ζα. Δε συνιστάται η προσθήκη βούτυρου ή μαργαρίνης (αν προ­στε­θεί μαργαρίνη, η πε­ρι­ε­κτι­κό­τη­τά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υ­περ­βαί­νει το 2% των ολικών λιπιδίων).

2. Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια, φραντζολάκια, σησαμένια κου­λού­ρια, πα­ξι­­μά­δια ή κριτσίνια, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.) Αν πε­ρι­έ­χο­νται λι­πα­ρές ουσίες, τα trans λι­παρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λι­πι­δί­ων.

3. Διάφορα αρτοσκευάσματα. Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα πα­ρα­κά­τω:
● Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα και μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συ­σκευ­α­σί­α (έως 60 g.). Ειδικά για τα μπισκότα πρέπει η περιεκτικότητα σε trans λι­πα­ρά να μην υ­περ­βαί­νει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100 g προϊόντος, η ζά­χα­ρη και τα ολικά λιπαρά δεν πρέπει να υ­περβαίνουν τα 10 g., τα κορεσμένα λι­πα­ρά τα 5 g., το νάτριο (αλάτι) τα 0,5 g.
● Τυρόπιτα/σπανακόπιτα (βάρους έως 200 g.) με τυρί φέτα ή κασέρι.

4. Γιαούρτι «παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται για­ούρ­τι χα­μη­λό σε λιπαρά.

5. Φρέσκα φρούτα (μήλα, αχλάδια), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.

6. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι) σε ατομική συ­σκευ­α­σί­α (έως 50g).

7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυ­κα­ντι­κές ου­σί­ες. Σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml το γάλα με κακάο, έως 330 ml το σκέτο γάλα). Συ­νι­στά­ται γά­λα χαμηλό σε λιπαρά.

8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έ­ως 150ml).

9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συ­σκευ­α­σί­α (έ­ως 330 ml).

10. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

11. Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).

Έλεγχος

● Τα προαναφερόμενα είδη μπορούν να διατίθενται όλα ή τμηματικά, κατά την κρί­ση των υ­πεύ­θυ­­νων οργάνων, για την καλή λειτουργία των σχολικών κυλικείων.
● Απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση άλλων μη προβλεπόμενων από την παρούσα προϊ­ό­ντων.
● Περιοδικοί έλεγχοι θα γίνονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κυλικεία και σε όλους τους χώρους ε­στί­α­­σης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα πάντα με την ι­σχύ­ου­σα υγειονομική νο­μο­θε­σί­α.

ΠΗΓΗ: Υγειονομική Διάταξη 93828/31.07.2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου