1 Νοεμβρίου 2010

Τι προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την παιδαγωγική σημασία που έχει το παιχνίδι για το παιδί. Ας δούμε, λοιπόν, τι του προσφέρει:

1. Ικανοποιεί μια πρωταρχική ανάγκη του.

2. Του χαρίζει συναισθηματική ευχαρίστηση.

3. Δεν το αφήνει να πλήξει. Η ανία θα του χαλούσε τη διάθεση, θα το έκανε ευερέθιστο και θα εν­θάρ­ρυ­νε τις καταστροφικές του τάσεις.

4. Αποβάλλει την επιθετικότητά του.

5. Του χαρίζει το συναίσθημα της επιτυχίας. Όταν καταφέρει, για παράδειγμα, να συ­ναρ­μο­λο­γή­σει ένα παζλ ή μόλις φτιάξει μια ζωγραφιά, το ανακοινώνει με ενθουσιασμό.

6. Του παρέχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει την καθημερινότητα στα μέτρα και τις ε­πι­θυ­μί­ες του, προκειμένου να την αντιμετωπίσει. Το παιδί δημιουργεί τον δικό του κόσμο, αλ­λά ταυ­τό­χρο­να, χωρίς να το συνειδητοποιεί, αντιλαμβάνεται και την πραγματικότητα.

7. Διευκολύνει την κοινωνική του εξέλιξη. Αποκτά σχέσεις με άλλα παιδιά και ενήλικες, μα­θαί­νει να παίζει με ειλικρίνεια και τιμιότητα, να ακολουθεί κανόνες, να συνεργάζεται, να χάνει με α­ξι­ο­πρέ­πει­α και να σέβεται τους άλλους. Καταλαβαίνει ότι δεν είναι όλα δικά του. Αν κάνει ζα­βο­λιές ή φερθεί άσχημα σε έναν συνομήλικό του, θα υποστεί συνέπειες, αφού κανένα παιδί δε θα θέλει να παίζει μαζί του.

8. Του δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσει τον συντονισμό των κινήσεών του, να ασκήσει τους μυς του και να αναπτυχθεί σωματικά.

9. Προάγει τη γλωσσική του εξέλιξη, χάρη στην επικοινωνία που έχει ενώ παίζει.

10. Του διδάσκει με ποιον τρόπο λειτουργούν ορισμένα πράγματα.

11. Ανοίγει τα φτερά της φαντασίας του. Μέσα από το παιχνίδι δε μαθαίνει μόνο, αλλά καλ­λι­ερ­γεί την παρατηρητικότητα, την αυτοσυγκέντρωση και την υπομονή του.

12. Το ενθαρρύνει να πειραματίζεται. Σύμφωνα με τους σύγχρονους παιδαγωγούς, η μάθηση εί­ναι πιο αποτελεσματική όταν στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και στην εμπειρία με τα α­ντι­κεί­με­να. Έτσι το παιδί, που στη μικρή ηλικία έχει πολύ ξεκάθαρο μυαλό, εμπλουτίζει με ευ­κο­λί­α τις γνώσεις του. Άλλωστε, καθετί που μαθαίνει παίζοντας, μένει χαραγμένο στη μνήμη του.

13. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της νοημοσύνης του. Το βοηθά να καλλιεργήσει τη λο­γι­κο­μα­θη­μα­τι­κή και την αφαιρετική σκέψη, τη μνήμη αλλά και δεξιοτεχνίες του.

14. Του παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πνευματική ετοιμότητα, εφαρμόζοντας κανόνες.

15. Συντελεί στο να αποκτήσει έννοιες, οι οποίες αργότερα θα εξελιχθούν σε ικανότητες. Έχει βρε­θεί, για παράδειγμα, ότι τα αγόρια είναι καλύτερα στη γεωμετρία από τα κορίτσια. Αυτό ο­φεί­λε­ται στον τρόπο που παίζουν: Το ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα στα οποία ε­πι­δί­δο­νται συνήθως σε γήπεδα και αλάνες τα βοηθούν να διαμορφώσουν τις έννοιες του χώρου και των διαστάσεών του.

16. Το βοηθά να αναπτυχθεί σύμφωνα με την προσωπικότητά του. Το παιδί θα διαλέξει το παι­χνί­δι που νομίζει ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ικανότητές του.

17. Του προσφέρει την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του και να βρει διεξόδους στις ε­ντά­σεις του.

18. Βελτιώνει (όταν γίνεται στο ύπαιθρο) την υγεία και την ευρωστία του.

19. Του διδάσκει να φροντίζει τα πράγματά του και να τα συγυρίζει.

20. Ηρεμεί τους γονείς, γιατί ξέρουν ότι το παιδί τους είναι απασχολημένο δημιουργικά.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ (12/2000)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου