8 Νοε 2010

Παιχνίδια για κάθε ηλικία (2)

Από «Το χαμόγελο του παιδιού»

Το παιχνίδι λειτουργεί ως μέσο προβολής της φαντασίας του παιδιού και το βοηθάει να οργανώσει την κοινωνική του ζωή. Μέσα από το παιχνίδι εξερευνά το σώμα του, τις σχέσεις του με τους γονείς, τους συνομηλίκους και τον κόσμο γύρω του. Αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες και τρόπους σκέψης, μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του, βελτιώνει τις σωματικές του ικανότητες και ανακαλύπτει τον εαυτό του και τις ικανότητές του.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και όχι απλώς εκείνα που προβάλλονται στις διαφημίσεις. Στην επιλογή του παιχνιδιού θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την ηλικία του παιδιού:

Βρέφη

Προτιμούν πάνινα ή μαλακά πλαστικά παιχνίδια σε έντονα χρώματα, που βγάζουν μουσική.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τους αρέσουν παιχνίδια που τα βοηθούν να αναπτύξουν την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητά τους (εικονογραφημένα βιβλία, συναρμολογούμενα παιχνίδια, παιχνίδια κατασκευών με τουβλάκια, αυτοκινητάκια).

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Προτιμούν τα επιτραπέζια, σετ με χειροτεχνίες και κατασκευές και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα τελευταία, από τη μια μεριά αναπτύσσουν τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού, όπως την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, τη δημιουργική σκέψη, καθώς επίσης συμβάλλουν στην απόκτηση αυτοεκτίμησης και κοινωνικοποίησης, από την άλλη μεριά όμως μπορεί να αυξήσουν την επιθετικότητα στη συμπεριφορά και στα συναισθήματα, όταν το παιδί καλείται να εκτελεί βίαιες πράξεις. Ενημερωθείτε για παιχνίδια που υπάρχουν στο εμπόριο και δεν περιέχουν βία, όπως παιχνίδια στρατηγικής με ιστορικό περιεχόμενο ή δημιουργία εικονικών κατασκευών.

Έφηβοι

Δείχνουν προτίμηση στα οργανωμένα ομαδικά παιχνίδια, όπου δοκιμάζουν τις ικανότητές τους, συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομηλίκους και παίρνουν μια θέση ανάμεσά τους.

Η δική σας παρουσία μέσω της συζήτησης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο για τις εμπειρίες που αποκομίζουν από κάθε παιχνίδι.


Παιχνίδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα