«Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι το φαινόμενο μέρα με τη μέρα μεγαλώνει», ανέφερε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμος καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2017).

«Μελέτη του 2012 του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέδειξε ότι στους 100 γονείς ο ένας αρνείται να κάνει το εμβόλιο. Τώρα μπορεί να έχει φθάσει να αρνούνται δέκα στους 100 γονείς. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι από τους πέντε γονείς που θα έρθουν στο ιατρείο οι τέσσερις θα εκφράσουν τη διστακτικότητά τους για τους εμβολιασμούς. Άλλος θα ρωτήσει μήπως δε θα πρέπει να κάνει όλα τα εμβόλια στο παιδί του, άλλος θα ζητήσει να γίνουν τα εμβόλια αργότερα και άλλος μπορεί να μεταφέρει κάτι που άκουσε σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, ζητώντας την άποψη του γιατρού», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, καταλήγοντας ότι «τα εμβόλια είναι θύματα της ίδιας της επιτυχίας τους. Πολλές ασθένειες έχουν εξαλειφθεί λόγω των εμβολίων και δε θυμούνται πλέον οι νέοι την εγκεφαλίτιδα ως επιπλοκή της ιλαράς ή τα άτομα με κινητικές δυσκολίες λόγω της πολιομυελίτιδας».
Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν στην Ελλάδα υψηλά, γεγονός που έχει οδηγήσει στην «εκρίζωση» ή και εξαφάνιση νοσημάτων. Όπως ανέφερε η κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2002 η Ελλάδα έχει ανακηρυχθεί χώρα «ελεύθερη πολιομυελίτιδας», ενώ κανένα κρούσμα ιλαράς δεν έχει δηλωθεί από τις αρχές του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017.
Εμβολιασμός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου