2 Μαΐ 2016

Μήπως είστε γονείς ελικόπτερα;

Της Αιμιλίας Αξιωτίδου
Ψυχοπαιδαγωγός, οικογενειακή-συστημική σύμβουλος

Οι γονείς ελικόπτερα είναι εκείνοι οι μανιώδεις προστατευτικοί μπαμπάδες και μαμάδες που «αιωρούνται» γύρω από τα παιδιά τους. Όταν όμως οι γονείς προσπαθούν να βγάζουν όλα τα εμπόδια από τον δρόμο των παιδιών τους, δημιουργούν ανήμπορους εφήβους και ενήλικες που αναζητούν πάντοτε μια μαμά να ορμήσει να τους σώσει.

Εσείς είστε γονιός ελικόπτερο; Δείτε μερικά από τα εμφανή σημάδια:

1. Παραχαϊδεύετε και επαινείτε συνεχώς τα παιδιά σας

Ενώ τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση, μπορεί να υπερβάλλετε επαινώντας τα, όταν για παράδειγμα νιώθετε μια ακατανίκητη, ασυνείδητη επιθυμία να τα επαινείτε και να τα επιβραβεύετε πάντοτε.

2. Κάνετε εσείς τα περισσότερα για το παιδί σας

Τα βοηθάτε χωρίς να σας ζητηθεί. «Θα σου απλώσω εγώ τη μαρμελάδα στο ψωμί, για να μη λερωθείς, να μην κοπείς, να μην κουραστείς»... Με το να είστε συνεχώς εξυπηρετικοί στα παιδιά σας τα εμποδίζετε να γίνουν αυτόνομα. Η συνεχής βοήθεια δεν τους δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούν και τα κάνει εύθραυστα.

3. Προσπαθείτε να προλάβετε όλα τα λάθη

Φανταστείτε αυτό: Το παιδί σας παίζει στις κούνιες και ένα άλλο παιδί έρχεται και προσπαθεί να το σπρώξει στον δρόμο. Αισθάνεστε έτοιμοι να παρέμβετε; Φράσεις όπως «Ο γιος σας είναι αγενής και σπρώχνει το μωρό μου!» σας θυμίζουν κάτι;

* Αν ένα παιδί έχει πρόβλημα με έναν φίλο του, καλό θα ήταν να το ακούσετε και ίσως να του προτείνετε κάποιες λύσεις, αλλά δεν είναι ανάγκη να παρασυρθείτε από τα συναισθήματά σας και να μαλώσετε το άλλο παιδί ή να στραφείτε άμεσα στους γονείς του. Πολλές φορές τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα χωρίς την επέμβαση των ενηλίκων.

4. Παραμελείτε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας

Πόσος καιρός πέρασε από τότε που φύγατε για να περάσετε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο οι δυο σας; Καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν όπου κι αν πάτε υπάρχει κι ένα παιδί μαζί σας. Οι οικογένειες που επικεντρώνονται στα παιδιά δε φτιάχνουν ούτε σωστούς γονείς ούτε σωστά παιδιά.

5. Γίνεστε ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας

Πολύ συχνά οι γονείς δεν ξέρουν τι να κάνουν με τη δική τους ζωή. Όταν μια μητέρα κάθεται σπίτι και περιμένει να έρθουν το παιδί της και οι φίλοι του, ώστε να κάνουν παρέα, το μήνυμα που στέλνει είναι: «Δεν έχω φίλους, φοβάμαι να κάνω ενήλικες φίλους. Φοβάμαι να πω ακόμη και το πρόβλημά μου. Δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω στη ζωή μου...».

* Τα παιδιά είναι σαν μικρά μόρια αέρα που τρυπώνουν και γεμίζουν οποιοδήποτε κενό συναντήσουν. Αν η ζωή σας είναι κενή, εκείνα αυτομάτως θα τρέξουν να γεμίσουν το κενό, όσο κι αν διαμαρτύρεστε.

6. Προσφέρετε πολλές υλικές ανταμοιβές

Πολύ συχνά μπορεί να αισθάνεστε ενοχή για το έργο σας ως γονείς και προσπαθείτε να επανορθώσετε τα λάθη σας σε έναν τομέα με το να είστε πολύ υποχωρητικοί σε έναν άλλο. Μαλώνετε με την γυναίκα σας; Είστε χωρισμένοι; Περνάτε πολλές ώρες στη δουλειά σας; Προσφέρετε στα παιδιά σας πολλές υλικές ανταμοιβές και νομίζετε ότι έτσι τα αποζημιώνετε κατά ένα μέρος για τη στενοχώρια που νιώθουν, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλώς συσσωρεύετε στενοχώρια πάνω στη στενοχώρια, διογκώνοντας τα προβλήματα.

7. Εξωθείτε το παιδί σας σε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες

Μπορείτε να πιέσετε τα παιδιά μέχρι να καταρρεύσουν και στη συνέχεια να τα πιέσετε ακόμη περισσότερο, αλλά το μόνο πράγμα που θα πετύχετε είναι δυστυχισμένοι έφηβοι που ίσως έχουν μια μέτρια επιτυχία στη σταδιοδρομία τους, αν σταθούν τυχεροί.

* Αν το παιδί σας αρρωσταίνει συχνά, δεν έχει κοινωνική ζωή ή έχει χαμηλή ικανότητα να αναπτύσσει κοινωνικές σχέσεις, αν είναι συναισθηματικά μουδιασμένο, τότε είναι καιρός για αλλαγή.

8. Περιμένετε από το παιδί σας να εκπληρώσει τα δικά σας όνειρα

Ως γονείς δίνετε τα πάντα στα παιδιά σας προκειμένου να πετύχουν τον στόχο. Συχνά τρέφεστε με αυτό. Υπερηφανεύεστε από τις επιτυχίες τους και ταπεινώνεστε από τις αποτυχίες τους. Δε «ζείτε» για να ζήσουν μια άνετη και ξένοιαστη ζωή τα παιδιά σας. Θυσιάζεστε για εκείνα, αλλά η ίδια η θυσία είναι η τροφή σας. Η επιτυχία τους σας δικαιώνει, σας ανακουφίζει.

9. Δίνετε διαταγές στα παιδιά και όχι ξεκάθαρους κανόνες, που τους προσφέρουν δομή

Τα παιδιά αποκτούν εσωτερική δομή και πειθαρχία αφού πρώτα δοκιμάσουν την εξωτερική δομή. Αντί να είστε οι ιδιοκτήτες των παιδιών, είναι καλύτερα να είστε οι φύλακές τους, οι προστάτες και οι οδηγοί τους. Μια καλή καθοδήγηση περιλαμβάνει αγάπη, φροντίδα, στοργή, αρχές και όρια. Όχι όμως διαταγές, κριτική και αυταρχισμό. Ένας καλός αρχηγός εμπνέει τους άλλους να τον ακολουθήσουν.

10. Είστε ανταγωνιστικοί με τους άλλους γονείς

«Δεν είναι δυνατόν οι συμμαθητές σου να έχουν πάρει καλύτερο βαθμό στη Φυσική!» Το να συγκρίνετε τα παιδιά σας και να μπαίνετε σε έναν συνεχή ανταγωνισμό με τους άλλους γονείς μπορεί να τους κάνει κακό και να τους δώσει την εντύπωση ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι από εκείνα. Να θυμάστε ότι και τα εξαιρετικά ταλέντα κάνουν λάθη.

Για να μπορέσει όμως κανείς να βοηθήσει πραγματικά τα παιδί του, πρώτα πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του, να τακτοποιήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, να ανακαλύψει τα «θέλω» και τα «δε θέλω» του και να προσπαθήσει να βάλει σε τάξη όλο αυτό το χάος που έχει μέσα του και γύρω του. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν αν δε βοηθήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Μεγαλώνουμε τον άλλον μεγαλώνοντας τον εαυτό μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: