9 Μαΐου 2018

Οι 20 καλύτερες συμβουλές για γονείς
σύμφωνα με κορυφαίους παιδοψυχολόγους

Ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους, το iVillage του δικτύου NBC, ζήτησε από τους κα­λύ­τε­ρους Αμερικανούς παιδοψυχολόγους να επιλέξουν την πιο σημαντική συμ­βου­λή που δί­νουν στους γονείς-πελάτες τους. Έτσι δημιουργήθηκε η ακόλουθη λί­στα:


1. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας λέει το παιδί. «Ο νούμερο 1 κα­­νό­­νας είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά εκφράζουν ό,τι σκέφτονται, νιώθουν και χρει­ά­ζο­νται μέ­σα από τη συμπεριφορά τους», σύμφωνα με τη δρα Σάρα Κλάγκσ­μπουργκ, ψυ­χο­θε­ρα­πεύ­τρι­α στη Ν. Υόρκη. Ακόμα κι όταν κάνουν το αντίθετο από αυ­τό που ζητήσαμε, κάτι θέλουν να μας πουν. Δουλειά του γονιού είναι να α­να­κα­λύ­ψει τι κρύβεται πίσω από κάθε συ­μπε­ρι­φο­ρά.

2. Κλείστε το κινητό σας όταν μπαίνετε στο σπίτι. «Όταν περνάτε χρόνο με το παι­δί, κά­ντε ό,τι είναι δυνατό για να είστε πραγματικά κοντά του –ακόμα και αν δι­α­θέ­τε­τε μόνο ένα λε­πτό», λέει ο δρ Ντέιβις. Το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορείτε να προ­σφέ­ρε­τε στα παιδιά σας είναι η προσοχή και ο χρόνος σας.

3. Να θυμάστε το «φαινόμενο του σπασμένου μπισκότου». Για έναν ενήλικα το να σπά­­σει ένα μπισκότο δεν είναι και τίποτα σημαντικό. Για τα παιδιά όμως είναι μια έν­δει­ξη ότι ο κό­σμος έχει γυρίσει ανάποδα. Δεν το περιμένουν, δεν το επιθυμούν και δεν έχουν τον τρόπο να το διαχειριστούν. Σκεφτείτε το κάθε φορά που σπεύ­δε­τε να υποτιμήσετε τα συναισθήματα των παιδιών σας.

4. Βοηθήστε το παιδί να εκφράζει με λέξεις αυτό που νιώθει. Αντί να πείτε «γιατί πέ­τα­ξες κά­τω το παιχνίδι;», πείτε «πέταξες κάτω το παιχνίδι σου για να τραβήξεις την προσοχή της μα­μάς; Ξέρω ότι θέλεις να παίξουμε μαζί αλλά πρέπει να πε­ρι­μέ­νεις λίγο μέχρι να αλλάξω πά­να στο αδερφάκι σου». Όταν το παιδί διαπιστώνει ότι α­ντι­λαμ­βά­νε­στε τι ακριβώς του συμ­βαί­νει, νιώθει ότι είστε κοντά του και το στη­ρί­ζε­τε.

5. Ρίξτε τους ρυθμούς. «Προσπαθήστε να επικρατούν στο σπίτι σας χαλαροί ρυθ­μοί», λέει η δρ Γιοχάνα Έργουιτζ, σύμβουλος γονέων στη μη κερδοσκοπική ορ­γά­νω­ση Resources for In­fant Educators. Γιατί πρέπει να αλλάξετε πάνα στο μωρό μέσα σε μι­σό λεπτό; Αφιερώστε χρό­νο σε ό,τι κάνετε, εξηγώντας στο παιδί τι συμβαίνει σε κά­θε βήμα της διαδικασίας και πε­ρι­μέ­νο­ντας τη δική του αντίδραση. Με αυτό τον τρό­πο, ακόμα και μια βαρετή δουλειά του σπι­τιού μπορεί να γίνει μια ευκαιρία να δε­θεί­τε με τα παιδιά σας και να τα κάνετε να σας ε­μπι­στεύ­ο­νται.

6. Μην αγχώνεστε όταν κλαίει. Το κλάμα δεν είναι κάτι κακό. Είναι ο τρόπος που έ­χουν τα παι­διά να αντιμετωπίζουν τις ορμόνες του στρες. Γι’ αυτό συνήθως νιώ­θουν πιο ήρεμα μετά α­πό ένα κλάμα. Αντί να το παρακαλάτε να σταματήσει, ε­ξη­γή­στε του ό­τι μπορεί να κλάψει, ε­άν αυτό θέλει, και ότι θα περιμένετε μέχρι να η­ρε­μή­σει.

7. Σταματήστε να προσπαθείτε να γίνετε η «σούπερ μαμά». «Ο τέλειος γονιός απλά δεν υ­πάρ­χει, γι’ αυτό αν προσπαθείτε να γίνετε τέλεια μαμά θα καταλήξετε να νιώ­θε­τε α­πο­γοη­τευ­μέ­νη τόσο από τον εαυτό σας όσο και από το παιδί σας», λέει η Σού­ζαν Λάντον, οι­κο­γε­νει­α­κή θεραπεύτρια στο Λος Άντζελες. Αποδεχτείτε ότι θα κά­νε­τε λάθη και θα μαθαίνετε από αυ­τά. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλ­λες μαμάδες. Ούτε εκείνες είναι τέλειες, ό­πως νομίζετε.

8. Αρχίστε να συνηθίζετε να ζείτε με ενοχές. Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι ά­θλη­μα α­ντο­χής, όχι ταχύτητας. Αν επιλέξετε να πιείτε καφέ με τις φίλες σας αντί να πά­τε το παιδί να δει τη νέα ταινία της Disney, αποδεχτείτε το και φροντίστε να α­να­πλη­ρώ­σε­τε την επόμενη μέρα ή έστω... κάποια μέρα! Μην ξεχνάτε ότι η δική σας ευ­τυ­χί­α είναι εξίσου σημαντική.

9. Παραδεχτείτε τα λάθη σας. Αν πιστεύετε ότι βάλατε τις φωνές χωρίς λόγο, τρα­βή­ξα­τε το παι­δί από το χέρι πολύ απότομα ή είπατε κάτι που δεν έπρεπε, δώστε λί­γο χρόνο στον ε­αυ­τό σας να ηρεμήσει και μετά εξηγήστε στο παιδί τι α­κρι­βώς συ­νέ­βη. Αν θέλετε να λέει «συ­γνώ­μη» όταν κάνει λάθη, θα πρέπει πρώτα να το ακούσει α­πό εσάς.

10. Αφήστε το παιδί να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα. Αντί να ε­πι­δι­ώ­κε­τε να «χτί­σε­τε» τον χαρακτήρα του παιδιού σας, προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποιος εί­ναι και α­πο­δε­χτεί­τε τον, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό ακριβώς που είχατε στον νου σας.

11. Δώστε του τον έλεγχο σε κάποια πράγματα. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώ­θουν ό­τι κρατούν το τιμόνι της ζωής τους. Κάποια στιγμή, μάλιστα, θα πρέπει να το κά­νουν στ’ α­λή­θεια, γι’ αυτό βοηθήστε τα να προετοιμαστούν. Δώστε τη δυ­να­τό­τη­τα στο παιδί να δια­λέ­γει, αλ­λά μέσα από έναν μικρό αριθμό επιλογών (π.χ. «θέλεις αύ­ρι­ο να φάμε αρακά ή φα­σο­λά­κια;»). Η ηλικία του παιδιού θα καθορίσει πόση «ε­ξου­σί­α» θα του αφήσετε.

12. Διδάξτε του πώς να διαχειρίζεται την απογοήτευση. Η ζωή είναι γεμάτη α­πο­γοη­τεύ­σεις και το παιδί πρέπει να το μάθει αυτό από μικρή ηλικία. Ακόμα κι αν σας εί­ναι δύσκολο να το βλέπετε να πικραίνεται, αφήστε το να το βιώσει. Αν, για πα­ρά­δειγ­μα, ο πύργος που φτιά­χνει με τα τουβλάκια του γκρεμιστεί, κατανοήστε πό­σο δυ­σά­ρε­στο είναι για το παιδί (βλ. Νο 3), αφήστε το να κλάψει εάν θέλει (βλ. Νο 6) και δείξτε του με ποιον τρόπο μπορεί να τον ξα­να­φτιά­ξει πιο γερό!

13. Ο ύπνος είναι σημαντικός. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την εξέλιξη του ε­γκε­φά­λου, τη συγκέντρωση, την ανάπτυξη και την ξεκούραση του παιδιού.

14. Ποτέ μην προσπαθήσετε να εξαπατήσετε ένα παιδί. Μην του πείτε ότι πη­γαί­νε­τε στον παι­δό­το­πο ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται να πάτε στον ο­δο­ντί­α­τρο. Α­κό­μη κι αν η α­λή­θεια το αναστατώσει, είναι πιο σημαντικό να ξέρει ότι μπο­ρεί πά­ντα να σας εμπιστεύεται, αλ­λά και να προετοιμάζεται ψυχολογικά για ό,τι πρό­κει­ται να αντιμετωπίσει.

15. Οι εκρήξεις θυμού δε σημαίνουν ότι κάνετε κάτι λάθος. Να θυμάστε ότι η συ­μπε­ρι­φο­ρά του παιδιού δεν αντικατοπτρίζει σε κάθε περίπτωση τη δική σας δου­λειά ως γονιό. Ακόμη κι αν χτυπιέται στο πάτωμα στον διάδρομο του σου­περ­μάρ­κετ ή αρνείται πεισματικά να βγει α­πό το αυτοκίνητο μπροστά σε όλο τον κόσμο, κα­νείς δε σκέφτεται ότι είστε κακή μαμά. Ί­σως απλώς να πεινάει ή να νυστάζει.

16. Κάποια πράγματα πρέπει να είναι σταθερά. Το καθημερινό πρόγραμμα και η ρου­τί­να κά­νουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, γιατί έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι κά­ποια πράγματα εί­ναι απολύτως προβλέψιμα. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τα θέ­μα­τα πειθαρχίας. Τα παι­διά πρέπει να ξέρουν ποιοι είναι οι κανόνες και ότι ι­σχύ­ουν κάθε φορά.

17. Διαλέξτε ποιες μάχες θα δώσετε. Πειράζει πραγματικά αν θέλει να βάλει πάλι το ίδιο μπλου­ζά­κι; Ή αν πιάσει την πίτα με το χέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τα πεθερικά; Σκε­φτεί­τε πότε κάτι είναι τόσο σημαντικό που σηκώνει α­ντιρ­ρή­σεις και πότε μπορείτε απλώς να αφήσετε το παιδί να κάνει ό,τι το ευχαριστεί.

18. Μη λέτε σε ένα παιδί τι πρέπει να νιώθει. Πόσες φορές δε λέμε «δεν έχεις τί­πο­τα», ε­νώ έχει μόλις πέσει και χτυπήσει; Συνήθως το κάνουμε με την ελπίδα ότι υ­πο­βι­βά­ζο­ντας τη ση­μα­σί­α ενός γεγονότος θα βοηθήσουμε το παιδί να το χειριστεί πιο εύκολα. Έτσι, όμως, δε θα μάθουμε ποτέ τι πραγματικά νιώθει το παιδί μας.

19. Μην τα παίρνετε όλα σοβαρά. Οι πιο πολλοί γονείς διαπιστώνουν ότι όλα κυ­λούν πιο εύ­κο­λα με το δεύτερο παιδί τους, επειδή έχουν λιγότερο άγχος και α­γω­νί­α για ό,τι γίνεται και πε­ρισ­σό­τε­ρη διάθεση να απολαύσουν κάθε στιγμή μαζί του. Θυ­μη­θεί­τε: ποτέ δεν υπάρχει ο σω­στός ή ο λάθος τρόπος. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και φρο­ντί­στε να περνάτε καλά κάθε μέ­ρα σας ως γονιός.

20. Οι αγκαλιές και τα φιλιά κάνουν μόνο καλό. Αν θέλετε το παιδί σας όταν θα βγει μόνο του στον κόσμο να νιώθει ασφάλεια, ενθουσιασμό και αυτοεκτίμηση, μην ξε­χνά­τε ποτέ να κά­νε­τε κάθε μέρα τέσσερα πράγματα: να το κοιτάτε στα μάτια, να το αγκαλιάζετε, να το φιλάτε και να του λέτε «σ’ αγαπώ».

ΠΗΓΗ: dinfo.gr (23.04.2018)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: