9 Μαΐου 2018

Οι 20 καλύτερες συμβουλές για γονείς
σύμφωνα με κορυφαίους παιδοψυχολόγους

Ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους, το iVillage του δικτύου NBC, ζήτησε από τους κα­λύ­τε­ρους Αμερικανούς παιδοψυχολόγους να επιλέξουν την πιο σημαντική συμβουλή που δί­νουν στους γονείς-πελάτες τους. Έτσι δημιουργήθηκε η ακόλουθη λίστα:


1. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας λέει το παιδί. «Ο νούμερο 1 κα­νό­νας είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά εκφράζουν ό,τι σκέφτονται, νιώθουν και χρειάζονται μέ­σα από τη συμπεριφορά τους», σύμφωνα με τη δρα Σάρα Κλάγκσμπουργκ, ψυ­χο­θε­ρα­πεύ­τρι­α στη Ν. Υόρκη. Ακόμα κι όταν κάνουν το αντίθετο από αυτό που ζητήσαμε, κάτι θέλουν να μας πουν. Δουλειά του γονιού είναι να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από κάθε συ­μπε­ρι­φο­ρά.

2. Κλείστε το κινητό σας όταν μπαίνετε στο σπίτι. «Όταν περνάτε χρόνο με το παιδί, κά­ντε ό,τι είναι δυνατό για να είστε πραγματικά κοντά του –ακόμα και αν διαθέτετε μόνο ένα λε­πτό», λέει ο δρ Ντέιβις. Το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας είναι η προσοχή και ο χρόνος σας.

3. Να θυμάστε το «φαινόμενο του σπασμένου μπισκότου». Για έναν ενήλικα το να σπά­σει ένα μπισκότο δεν είναι και τίποτα σημαντικό. Για τα παιδιά όμως είναι μια ένδειξη ότι ο κό­σμος έχει γυρίσει ανάποδα. Δεν το περιμένουν, δεν το επιθυμούν και δεν έχουν τον τρόπο να το διαχειριστούν. Σκεφτείτε το κάθε φορά που σπεύδετε να υποτιμήσετε τα συναισθήματα των παιδιών σας.

4. Βοηθήστε το παιδί να εκφράζει με λέξεις αυτό που νιώθει. Αντί να πείτε «γιατί πέταξες κά­τω το παιχνίδι;», πείτε «πέταξες κάτω το παιχνίδι σου για να τραβήξεις την προσοχή της μα­μάς; Ξέρω ότι θέλεις να παίξουμε μαζί αλλά πρέπει να περιμένεις λίγο μέχρι να αλλάξω πά­να στο αδερφάκι σου». Όταν το παιδί διαπιστώνει ότι αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς του συμ­βαί­νει, νιώθει ότι είστε κοντά του και το στηρίζετε.

5. Ρίξτε τους ρυθμούς. «Προσπαθήστε να επικρατούν στο σπίτι σας χαλαροί ρυθμοί», λέει η δρ Γιοχάνα Έργουιτζ, σύμβουλος γονέων στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Resources for In­fant Educators. Γιατί πρέπει να αλλάξετε πάνα στο μωρό μέσα σε μισό λεπτό; Αφιερώστε χρό­νο σε ό,τι κάνετε, εξηγώντας στο παιδί τι συμβαίνει σε κάθε βήμα της διαδικασίας και πε­ρι­μέ­νο­ντας τη δική του αντίδραση. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και μια βαρετή δουλειά του σπι­τιού μπορεί να γίνει μια ευκαιρία να δεθείτε με τα παιδιά σας και να τα κάνετε να σας ε­μπι­στεύ­ο­νται.

6. Μην αγχώνεστε όταν κλαίει. Το κλάμα δεν είναι κάτι κακό. Είναι ο τρόπος που έχουν τα παι­διά να αντιμετωπίζουν τις ορμόνες του στρες. Γι’ αυτό συνήθως νιώθουν πιο ήρεμα μετά α­πό ένα κλάμα. Αντί να το παρακαλάτε να σταματήσει, εξηγήστε του ότι μπορεί να κλάψει, ε­άν αυτό θέλει, και ότι θα περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει.

7. Σταματήστε να προσπαθείτε να γίνετε η «σούπερ μαμά». «Ο τέλειος γονιός απλά δεν υ­πάρ­χει, γι’ αυτό αν προσπαθείτε να γίνετε τέλεια μαμά θα καταλήξετε να νιώθετε α­πο­γοη­τευ­μέ­νη τόσο από τον εαυτό σας όσο και από το παιδί σας», λέει η Σούζαν Λάντον, οι­κο­γε­νει­α­κή θεραπεύτρια στο Λος Άντζελες. Αποδεχτείτε ότι θα κάνετε λάθη και θα μαθαίνετε από αυ­τά. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες. Ούτε εκείνες είναι τέλειες, ό­πως νομίζετε.

8. Αρχίστε να συνηθίζετε να ζείτε με ενοχές. Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι άθλημα α­ντο­χής, όχι ταχύτητας. Αν επιλέξετε να πιείτε καφέ με τις φίλες σας αντί να πάτε το παιδί να δει τη νέα ταινία της Disney, αποδεχτείτε το και φροντίστε να αναπληρώσετε την επόμενη μέρα ή έστω... κάποια μέρα! Μην ξεχνάτε ότι η δική σας ευτυχία είναι εξίσου σημαντική.

9. Παραδεχτείτε τα λάθη σας. Αν πιστεύετε ότι βάλατε τις φωνές χωρίς λόγο, τραβήξατε το παι­δί από το χέρι πολύ απότομα ή είπατε κάτι που δεν έπρεπε, δώστε λίγο χρόνο στον ε­αυ­τό σας να ηρεμήσει και μετά εξηγήστε στο παιδί τι ακριβώς συνέβη. Αν θέλετε να λέει «συ­γνώ­μη» όταν κάνει λάθη, θα πρέπει πρώτα να το ακούσει από εσάς.

10. Αφήστε το παιδί να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα. Αντί να επιδιώκετε να «χτί­σε­τε» τον χαρακτήρα του παιδιού σας, προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποιος είναι και α­πο­δε­χτεί­τε τον, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό ακριβώς που είχατε στον νου σας.

11. Δώστε του τον έλεγχο σε κάποια πράγματα. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν ό­τι κρατούν το τιμόνι της ζωής τους. Κάποια στιγμή, μάλιστα, θα πρέπει να το κάνουν στ’ α­λή­θεια, γι’ αυτό βοηθήστε τα να προετοιμαστούν. Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί να δια­λέ­γει, αλ­λά μέσα από έναν μικρό αριθμό επιλογών (π.χ. «θέλεις αύριο να φάμε αρακά ή φα­σο­λά­κια;»). Η ηλικία του παιδιού θα καθορίσει πόση «εξουσία» θα του αφήσετε.

12. Διδάξτε του πώς να διαχειρίζεται την απογοήτευση. Η ζωή είναι γεμάτη α­πο­γοη­τεύ­σεις και το παιδί πρέπει να το μάθει αυτό από μικρή ηλικία. Ακόμα κι αν σας είναι δύσκολο να το βλέπετε να πικραίνεται, αφήστε το να το βιώσει. Αν, για παράδειγμα, ο πύργος που φτιά­χνει με τα τουβλάκια του γκρεμιστεί, κατανοήστε πόσο δυσάρεστο είναι για το παιδί (βλ. Νο 3), αφήστε το να κλάψει εάν θέλει (βλ. Νο 6) και δείξτε του με ποιον τρόπο μπορεί να τον ξα­να­φτιά­ξει πιο γερό!

13. Ο ύπνος είναι σημαντικός. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την εξέλιξη του εγκεφάλου, τη συγκέντρωση, την ανάπτυξη και την ξεκούραση του παιδιού.

14. Ποτέ μην προσπαθήσετε να εξαπατήσετε ένα παιδί. Μην του πείτε ότι πηγαίνετε στον παι­δό­το­πο ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται να πάτε στον οδοντίατρο. Ακόμη κι αν η α­λή­θεια το αναστατώσει, είναι πιο σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί πάντα να σας εμπιστεύεται, αλ­λά και να προετοιμάζεται ψυχολογικά για ό,τι πρόκειται να αντιμετωπίσει.

15. Οι εκρήξεις θυμού δε σημαίνουν ότι κάνετε κάτι λάθος. Να θυμάστε ότι η συ­μπε­ρι­φο­ρά του παιδιού δεν αντικατοπτρίζει σε κάθε περίπτωση τη δική σας δουλειά ως γονιό. Ακόμη κι αν χτυπιέται στο πάτωμα στον διάδρομο του σουπερμάρκετ ή αρνείται πεισματικά να βγει α­πό το αυτοκίνητο μπροστά σε όλο τον κόσμο, κανείς δε σκέφτεται ότι είστε κακή μαμά. Ί­σως απλώς να πεινάει ή να νυστάζει.

16. Κάποια πράγματα πρέπει να είναι σταθερά. Το καθημερινό πρόγραμμα και η ρουτίνα κά­νουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, γιατί έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι κάποια πράγματα εί­ναι απολύτως προβλέψιμα. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τα θέματα πειθαρχίας. Τα παι­διά πρέπει να ξέρουν ποιοι είναι οι κανόνες και ότι ισχύουν κάθε φορά.

17. Διαλέξτε ποιες μάχες θα δώσετε. Πειράζει πραγματικά αν θέλει να βάλει πάλι το ίδιο μπλου­ζά­κι; Ή αν πιάσει την πίτα με το χέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τα πεθερικά; Σκε­φτεί­τε πότε κάτι είναι τόσο σημαντικό που σηκώνει αντιρρήσεις και πότε μπορείτε απλώς να αφήσετε το παιδί να κάνει ό,τι το ευχαριστεί.

18. Μη λέτε σε ένα παιδί τι πρέπει να νιώθει. Πόσες φορές δε λέμε «δεν έχεις τίποτα», ε­νώ έχει μόλις πέσει και χτυπήσει; Συνήθως το κάνουμε με την ελπίδα ότι υποβιβάζοντας τη ση­μα­σί­α ενός γεγονότος θα βοηθήσουμε το παιδί να το χειριστεί πιο εύκολα. Έτσι, όμως, δε θα μάθουμε ποτέ τι πραγματικά νιώθει το παιδί μας.

19. Μην τα παίρνετε όλα σοβαρά. Οι πιο πολλοί γονείς διαπιστώνουν ότι όλα κυλούν πιο εύ­κο­λα με το δεύτερο παιδί τους, επειδή έχουν λιγότερο άγχος και αγωνία για ό,τι γίνεται και πε­ρισ­σό­τε­ρη διάθεση να απολαύσουν κάθε στιγμή μαζί του. Θυμηθείτε: ποτέ δεν υπάρχει ο σω­στός ή ο λάθος τρόπος. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και φροντίστε να περνάτε καλά κάθε μέ­ρα σας ως γονιός.

20. Οι αγκαλιές και τα φιλιά κάνουν μόνο καλό. Αν θέλετε το παιδί σας όταν θα βγει μόνο του στον κόσμο να νιώθει ασφάλεια, ενθουσιασμό και αυτοεκτίμηση, μην ξεχνάτε ποτέ να κά­νε­τε κάθε μέρα τέσσερα πράγματα: να το κοιτάτε στα μάτια, να το αγκαλιάζετε, να το φιλάτε και να του λέτε «σ’ αγαπώ».

ΠΗΓΗ: dinfo.gr (23.04.2018)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: διαπαιδαγώγηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου