31 Ιουλ 2024

Πέντε τρόποι για να καθυστερήσετε την αγορά κινητού

Είναι πια πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς τη συζήτηση για αγορά έξυπνου τηλεφώνου με ένα παιδί που πηγαίνει στο δημοτικό. Άλλωστε, πολλοί γονείς ενδίδουν για λόγους ασφαλείας ή επειδή τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης έχουν κινητό.

Δεδομένου όμως ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση σμάρτφον (smartphone) συνδέεται με αρνητικές εξελίξεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, ιδίως όσων το αποκτούν πριν την ηλικία των δέκα ετών, πολλοί γονείς αντιστέκονται όσο μπορούν και αποφεύγουν να ενδώσουν στις εκκλήσεις των παιδιών που ζητούν κινητό από τα πρώτα κιόλας χρόνια του δημοτικού.


Η Kathleen Pike και o Zach Rausch δίνουν μέσω του CNBC τις εξής πέντε συμβουλές:

1. Συντονιστείτε με τους άλλους γονείς

Αν είστε ο μοναδικός γονιός στην τάξη ή την παρέα που αρνείται να πάρει σμάρτφον, αυτό μπορεί να απομονώσει και εσάς και το παιδί. Αν οργανωθείτε νωρίς με τους υπόλοιπους γονείς στην τάξη ή στον στενό κύκλο του παιδιού, θα είναι ευκολότερο να του εξηγήσετε γιατί καθυστερεί η αγορά του κινητού μέχρι π.χ. το γυμνάσιο ή το λύκειο.

Όταν κανένας άλλος στην τάξη δεν έχει κινητό, είναι πολύ πιο εύκολο και για το παιδί σας να μην έχει.

2. Βρείτε εναλλακτικές πηγές ψυχαγωγίας

Η παιδική ηλικία στρέφεται πια αρκετά γύρω από την ψυχαγωγία στις οθόνες και στο σπίτι, αντικαθιστώντας την παλαιότερη συνήθεια του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, όπου τα παιδιά ανέπτυσσαν την ανεξαρτησία τους, συζητούσαν, έπαιζαν, έπαιρναν ρίσκα —χαρακτηριστικά κρίσιμα για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς όχι μόνο να αφαιρούν την τεχνολογία από τη ζωή του παιδιού, αλλά και να φροντίζουν να υπάρχει μια κατάλληλη εναλλακτική πηγή ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα, μία ομάδα ενηλίκων μπορεί να οργανώνει play dates μία φορά την εβδομάδα σε διαφορετικά σπίτια και τοποθεσίες.

3. Ξεκινήστε την κρίσιμη συζήτηση νωρίς

Η συζήτηση για τα σμάρτφον πρέπει να γίνει νωρίς, ώστε να μην αποτελέσει έκπληξη για το παιδί. Είναι ευκολότερο να αποχωριστεί την ιδέα του κινητού αν έχει καταλάβει τα κίνητρα του γονιού του.

Το να δίνει κανείς κινητό σε ένα παιδί που βαριέται σαν μορφή ψυχαγωγίας μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα. Το παιδί δεν αναπτύσσει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ξέρει τι να κάνει όταν βαριέται, όπως να κάθεται ήσυχο και να φαντάζεται ή να εξερευνά και να αναρωτιέται για τα πράγματα γύρω του.

4. Γίνετε πρότυπο καλής χρήσης του κινητού

Τα παιδιά βλέπουν, μαθαίνουν και μιμούνται συμπεριφορές από τους γονείς τους, επομένως είναι σημαντικό να επιδείξετε σωστή χρήση των κινητών σας. Εάν το βράδυ χαζεύετε στο κινητό επειδή βαριέστε, το παιδί σας το βλέπει. Ή στο φαγητό: τα κινητά μακριά.

5. Βάλτε ισχυρά όρια

Το παιδί σας είναι πολύ πιθανό να διαμαρτυρηθεί έντονα αν αρνηθείτε να του πάρετε κινητό. Λογικά δε θα πρόκειται για ήρεμη συζήτηση, είναι όμως σημαντικό να μην ενδώσετε. Θα δίνατε ποτέ στο παιδί σας τσιγάρα ή αλκοόλ εάν το ζητούσε; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε η ίδια λογική πρέπει να εφαρμοστεί και στην αγορά του κινητού.

Διαδίκτυο – Οθόνες

21 Ιουλ 2024

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: