29 Αυγ 2011

Εκστρατεία κατά της παιδικής κακοποίησης

Από «Το χαμομηλάκι»

Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε το παρελθόν. Μπορούμε όμως ν’ αλλάξουμε το μέλλον!

Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος πρόληψης, αρωγής, καταπολέμησης, προστασίας και αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης και του ανήλικου θύματος, διεκδικούμε:
  • Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το κακοποιημένο παιδί.
  • Πρόληψη από τη μάστιγα της παιδικής κακοποίησης.
  • Εισαγωγή στα σχολεία εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.
  • Πρόσληψη παιδοψυχολόγων στα σχολεία για την ανίχνευση περιστατικών κακοποίησης.
  • Συνεργασία με όλους τους φορείς που ασχολούνται με το παιδί για την πρόληψη και την περίθαλψη.
  • Κινητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και καταστολή της παιδικής κακοποίησης.

Διαμαρτυρόμαστε για την κακοποίηση των παιδιών και την
  • έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών για την αρωγή και υποστήριξη των παιδιών-θυμάτων,
  • έλλειψη εισαγγελέων ανηλίκων αποκλειστικής απασχόλησης στις εισαγγελίες της χώρας,
  • έλλειψη χώρων βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης φιλοξενίας παιδιών-θυμάτων,
  • έλλειψη προγραμμάτων κοινωνικής ιατρικής στα νοσοκομεία, όπου συχνά φιλοξενούνται παιδιά-θύματα κακοποίησης,
  • έλλειψη δομών ψυχιατρικής και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών-θυμάτων στην επαρχία,
  • έλλειψη ποσοτική εξειδικευμένου προσωπικού στις κατά τόπους νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις,
  • έλλειψη τμημάτων ανηλίκων στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις

και διεκδικούμε την κάλυψή τους.

Συγκεκριμένα απαιτείται:

1 Η δημιουργία τοπικών δικτύων και συντονιστικών φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.

2 Η θεσμοθέτηση Εισαγγελέα Ανηλίκων αποκλειστικής απασχόλησης στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα).

3 Η ενεργοποίηση του άρθρου 48 του Ν.2447/1996 σχετικά με τη σύσταση ειδικού τμήματος σε όλα τα πολιτικά δικαστήρια, στη δικαιοδοσία του οποίου θα υπάγονται υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους.

4 Η θεσμοθέτηση του Δικαστή Ανηλίκων Θυμάτων, τετραετούς θητείας με εξειδίκευση, πενταετή προϋπηρεσία και ευαισθησία, αρμόδιου να δικάζει υποθέσεις επιμέλειας, επιτροπείας, επικοινωνίας, πρόσφορου μέτρου που αφορά τον ανήλικο, υιοθεσίας και αναδοχής κλπ.

5 Η ίδρυση της προβλεπόμενης στο άρθρο 49 του Ν.2447/1996 κοινωνικής υπηρεσίας του πρωτοδικείου, τουλάχιστον στα μεγάλα πρωτοδικεία της χώρας.

6 Σχετικά με τη διαδικασία εξέτασης του ανήλικου θύματος, προτάθηκε να μελετηθεί τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σχετικά με την εξέταση του ανήλικου θύματος κατά την ακροαματική και ανακριτική διαδικασία, έτσι ώστε το παιδί-θύμα να μη βιώνει συναισθήματα φόβου, ενοχής και ανασφάλειας κατά τη διαδικασία αυτή.

7 Η δημιουργία κέντρων υποδοχής παιδιών σε κρίση, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής ιατρικών και άλλων υπηρεσιών, και η δημιουργία ενδιάμεσων δομών φιλοξενίας, όπου ο ανήλικος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα αναλάβει τη φροντίδα του.

8 Η δημιουργία χώρων προστασίας ανηλίκων με ιδιαίτερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπου το ανήλικο θύμα θα δέχεται τις κατάλληλες για την περίπτωσή του υπηρεσίες.

9 Η επιστημονική στελέχωση των χώρων φιλοξενίας και των φορέων κοινωνικής πρόνοιας. Εξειδίκευση, εκπαίδευση και εποπτεία του προσωπικού που ασχολείται με το παιδί-θύμα.

1
0 Η ανάγκη συστηματικής ανάπτυξης του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας, καθώς και η μελέτη εναλλακτικών τρόπων στήριξης του παιδιού-θύματος και της οικογένειάς του.

Σταματήστε την παιδική κακοποίηση! Τώρα, αμέσως!

Είναι ανάγκη όλοι μαζί, το συντομότερο, να πολεμήσουμε τις μάστιγες που ακούν στο όνομα εμπορία παιδιών, παιδική πορνεία, παιδική πορνογραφία, παιδική κακοποίηση.

Η διαμαρτυρία θα χρησιμοποιηθεί για να πιέσει κυβερνητικούς πολιτικούς οργανισμούς, διαδικτυακούς παρόχους, εταιρείες και νομικούς, ώστε να εξαλειφθεί η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο.

Μαζί μπορούμε να εξαλείψουμε την εμπορική εκμετάλλευση των παιδιών. Δε χρειαζόμαστε τα χρήματά σου. Την υπογραφή σου χρειαζόμαστε.

Αν συμφωνείτε με τα παραπάνω, πατήστε στην εικόνα για να υπογράψετε. Όσο περισσότεροι συνυπογράψουμε το αίτημα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ισχύς του!


Κακοποίηση

2 σχόλια:

Evita είπε...

Σήμερα κάνω την πρώτη μου επίσκεψη στο blog αυτό και για ακόμα μια φορά ενθουσιάζομαι με το πόσο υπέροχοι άνθρωποι υπάρχουν αλλά και έχουν την διάθεση να μεταδώσουν την γνώση τους ή την πληροφορία τους και σε άλλους. Μπράβο στο δάσκαλο 98!!!! Με μια πρώτη ματιά στα ιστολογία αυτά και παρακολουθώ με ενδιαφέρον και με αγωνία θέλω να τα διαβάσω όλα, τώρα όμως. Αυτό το θέμα της κακοποίησης είναι ΤΟΣΟ σοβαρό, αλλά τόσο λίγο απασχολεί το κόσμο σε σχέση με τα τόσα άλλα προβλήματα του. Είμαι συγκλονισμένη κυρίως γιατί ενώ έχω περάσει σαν παιδί τέτοιου είδους ''ενοχλήσεις'' πάνω από μια φορά από απλό χάιδεμα μέχρι και πιο επίμονο και πιεστικό, τώρα που είμαι μητέρα μιας 2χρονης κορούλας δεν με έχει απασχολήσει ακόμα το θέμα να το προφυλάξω μέσα από την πρόληψη. Γιατι? οχι γιατί έπεσα στην παγίδα: αυτά δεν συμβαίνουν σε εμάς, αλλά ασχολούμαι με τόσα άλλα, που έχουν να κάνουν με την διατροφή της το δημιουργικό της παιχνίδι κλπ...... σ'ευχαριστώ πολύ δάσκαλε που χτύπησες το καμπανάκι αλλά και γιατί υπόδειξες και έναν τρόπο για να αρχίσει κάποιος. Οπως και με άλλα πράγματα τελικά δεν υπάρχει ''είναι μικρή ακόμα'' απο 2χρ μπορείς και πρέπει να ξεκινήσεις πολλά! Συγνώμη για την μακρηγορία μου, θα μπορούσα να έλεγα και άλλα άλλα πολλά πολλά, αλλά συγκρατήθηκα.

δάσκαλος98 είπε...

Όταν αναφερόμαστε σε πράγματα τόσο σοβαρά, οφείλουμε και να μακρηγορούμε και να φωνάζουμε, αν χρειαστεί!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Evita. Αν έχεις να πεις κι άλλα, ταιριαστά με το παρόν ιστολόγιο, στείλε μέιλ να τα αναρτήσω!

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα