9 Νοεμβρίου 2010

Ιστολόγια (μπλογκ)

Από το Safer Internet

1. Τι είναι τα ιστολόγια;

Η λέξη «weblog» προέρχεται από τον συνδυασμό δυο λέξεων: web που σημαίνει διαδίκτυο και log που σημαίνει καταχώρηση. Συνήθως χρησιμοποιείται η σύντμηση «blog». Blogging ονομάζεται η δια­δικασία δημιουργίας και φόρτωσης πληροφοριών σε ένα blog, ενώ ο δημιουργός λέγεται blogger.

Τα blogs ή ιστολόγια, όπως λέγονται στα ελληνικά, είναι εικονικά ημερολόγια που αποθηκεύονται στο διαδίκτυο και μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εύκολα από οποιονδήποτε, καθώς δε χρειάζο­νται ειδικές τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία τους. Τα ιστολόγια αποτελούνται γενικά από κείμε­νο και εικόνες και μπορεί να έχουν μορφή ημερολογίου.

Vlog είναι το ιστολόγιο στο οποίο οι χρήστες δημοσιεύουν και βίντεο εκτός από γραπτά σχόλια. Τα Moblog ή Mobile Logs χρησιμοποιούν δυνατότητες δημοσίευσης υλικού στο διαδίκτυο μέσω του κινη­τού τηλεφώνου.

2. Διατρέχω κάποιον κίνδυνο αν δημιουργήσω το δικό μου ιστολόγιο;

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στα ιστολόγια είναι το να μπει κανείς στον πειρασμό να α­ποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες που μπορεί να διαδοθούν σε όλο τον κόσμο και να χρησιμο­ποιηθούν εις βάρος του (π.χ. κλοπή ταυτότητας). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ψευδώνυ­μο για να προστατεύσετε την ταυτότητά σας. Να θυμάστε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να προστατεύ­ουν την ιδιωτική τους ζωή. Αν σκοπεύετε να δημοσιεύσετε πληροφορίες και εικόνες για τρίτους, πρέπει πρώτα να πάρετε την άδειά τους.

Ένας ακόμη κίνδυνος είναι η καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να χρησιμοποι­είτε υλικό (π.χ. κείμενο, εικόνα, ήχο, βίντεο) ή σχέδιο blog από ιστοσελίδες άλλων ατόμων χωρίς την άδειά τους. Επίσης ποτέ μη δημοσιεύετε προσβλητικό (π.χ. ρατσιστικό) ή παράνομο (τζόγος, πορνογραφία κ.ά.) υλικό.

3. Τι να κάνω αν βρω προσωπικά μου στοιχεία δημοσιευμένα σε ιστολόγιο άλλου ατόμου;

Η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών τρίτων είναι παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής. Αν ο­ποιοσδήποτε δημοσιεύσει τα δικά σας προσωπικά στοιχεία στο ιστολόγιό του, επικοινωνήστε άμεσα μαζί του μέσω e-mail ζητώντας του να αφαιρέσει το υλικό που σας αφορά. Οι ιστοσελίδες που φι­λοξενούν ιστολόγια συνήθως δίνουν στοιχεία επικοινωνίας, αν όχι επικοινωνήστε με την ιστοσελίδα που το φιλοξενεί και ζητήστε από τους υπεύθυνους να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Μη δημοσιεύσετε κάποιο σχόλιο για το υλικό που σας αφορά παρά μόνο αν είναι η έσχατη λύση στο πρόβλημά σας, γιατί έτσι προσελκύετε περισσότερη προσοχή στα στοιχεία που θέλετε να προφυ­λάξετε.

Εάν εσείς σκοπεύετε να δημοσιεύσετε τέτοιου είδους στοιχεία για τρίτα άτομα, πρέπει πάντα να τα έχετε ενημερώσει πρώτα για το υλικό που θα δημοσιεύσετε και να έχετε πάρει την άδειά τους.

4. Τι να κάνω με τις ανεπιθύμητες και παράνομες δημοσιεύσεις στο ιστολόγιό μου;

Όταν επιλέξετε το λογισμικό blog που θα χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι θα σας επιτρέπεται η διαγραφή σχολίων τα οποία θεωρείτε ακατάλληλα. Αν κάποιος επιμένει να δημοσιεύει προσβλητικά σχόλια, επικοινωνήστε με την υπηρεσία φιλοξενίας blog που χρησιμοποιείτε.

Ορισμένα λογισμικά blog στέλνουν στον ιδιοκτήτη ένα e-mail κάθε φορά που δημοσιεύεται ένα σχό­λιο. Αν ελέγχετε συχνά τα εισερχόμενά σας μηνύματα, αυτός είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος ει­δοποίησης που σας επιτρέπει να απαλλαχθείτε άμεσα από ανεπιθύμητα σχόλια.

Αν κάποιος σας πληροφορήσει ότι έχετε προσωπικά ή προσβλητικά στοιχεία στο ιστολόγιό σας, ε­λέγξτε το αμέσως και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα (π.χ. διαγράψτε τα δεδομένα). Δε θέλετε, φυ­σικά, να κατηγορηθείτε για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.

5. Πώς μπορώ να περιορίσω την πρόσβαση στο ιστολόγιό μου;

Πολλοί παροχείς λογισμικού blog σας επιτρέπουν να κάνετε μέρη του ή ακόμη και ολόκληρο το ι­στολόγιο προσβάσιμο μόνο από άτομα που έχουν τον κωδικό πρόσβασης σε αυτό, τα άτομα δηλαδή που εσείς θα υποδείξετε.

Οι bloggers που επιθυμούν να ανταλλάξουν πιο προσωπικές πληροφορίες (π.χ. οικογενειακές φωτο­γραφίες) στο ιστολόγιό τους θα ήταν καλό να αναζητήσουν αυτή την υπηρεσία κατά το στήσιμο του blog τους.

Μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση του ιστολογίου σας στα αποτελέσματα μεγάλων μηχανών α­ναζήτησης (π.χ. Google), δημιουργώντας ένα ειδικό αρχείο που δίνει την εντολή στις μηχανές ανα­ζήτησης να αγνοούν την ιστοσελίδα σας.

6. Συμβουλές για ανώνυμο blogging

● Χρησιμοποιήστε ψευδώνυμο και μην αποκαλύπτετε προσωπικά δεδομένα.
● Περιορίστε την πρόσβαση στο ιστολόγιό σας.
● Χρησιμοποιήστε τεχνολογία που σας προσφέρει ανωνυμία και δεν εμφανίζει το ιστολόγιό σας στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης.
● Κατοχυρώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση ανώνυμα.


► ΠΗΓΗ: www.saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου